Le Droit Humain

Rianne Cuppen

34 jaar — Creatief Producent
Vrijmetselaar sinds oktober 2015
INTERNATIONALE ORDE
DER GEMENGDE VRIJMETSELARIJ
NEDERLANDSE FEDERATIE
© Le Droit Humain - Nederlandse Federatie 2024

Ontmoeten van mensen buiten je normale omgeving.

Ik ben lid geworden van de Vrijmetselarij omdat ik een plek zocht waar ik met allerlei verschillende mensen kan nadenken over zingeving, betekenis, God en het leven.
De Vrijmetselarij lijkt voor mij de beste plek waar ik mensen ontmoet die ik normaliter niet zou tegenkomen en die naar hetzelfde op zoek zijn.

Mijn vader is Vrijmetselaar geweest en een goede vriend van mij is drie jaar geleden lid geworden. Mijn vader heeft mij weleens gezegd dat de Vrijmetselarij mij goed zou doen, omdat ik al van kinds af aan geïnteresseerd ben in religies en drijfveren en motivaties van mensen. Mijn goede vriend heeft vooral vertelt over zijn eigen ervaringen voor zover mogelijk. Ik heb mij nooit ‘gepusht’ gevoeld, maar juist goed geïnformeerd.

Betekenis en zingeving.

Ik zoek betekenis en zingeving. Voor mij is dat hetgene je leven letterlijk meer waarde geeft, je nuttig doet voelen. Ik ga er vanuit dat er een scheppende kracht is, die sommigen God noemen en anderen weer Allah of Buddha. In die zin staan voor mij zingeving en betekenis daarmee in verbinding, omdat ik met het benoemen en benamen van de zingeving en betekenis dus waarde geef aan dat wat ontastbaar is; de scheppende kracht.

Binnen de Vrijmetselarij is het prettig over dat onderwerp met verschillende mensen van gedachten te wisselen. We komen samen met mensen uit alle lagen van de bevolking, van allerlei verschillende leeftijden, met allerlei verschillende beroepen. Van kunstenaar tot sociaal werker, van advocaat tot leraar, van marketeer tot huisman of -vrouw.

Telkens iets nieuws ervaren in de rituelen.

De Vrijmetselarij is een plaats waar we aan de hand van rituelen elkaar proberen te verstaan, elkaar beter proberen te begrijpen, om zodoende allemaal bij te dragen aan een betere wereld.
Een ritueel is een herhaling van iets. Je doet iedere keer hetzelfde. Soms is dat wat saai misschien, maar als je goed oplet, zie je iedere keer weer iets nieuws. Of hoor je iets nieuws. Een ritueel zoals we die uitvoeren in de Vrijmetselarij roept vooral vragen op, die weer leiden naar antwoorden die op hun beurt weer bijdragen aan het beter begrijpen van jezelf.

De keuze voor de Vrijmetselarij als vrouw is eenvoudig, of je kiest voor de weefsters met de weef-symbolen of je kiest voor de gemengde met de bouw-symbolen. Ik koos voor dat laatste, vooral omdat ik als kleindochter van een architect en dochter van een aannemer meer heb met de bouwsymboliek. Daarbij vind ik het vanzelfsprekend dat man en vrouw gelijkwaardig zijn en elkaar dienen te ontmoeten in zulke samenstellingen.

Zelfinzicht ; bijdrage aan beter leven voor dertigers.

Ik zou de Vrijmetselarij aanraden aan anderen van mijn leeftijd omdat het je een onbetaalbaar zelfinzicht geeft dat absoluut bijdraagt aan een beter leven.
Een beter leven betekent voor mij de dag van morgen zo kunnen inrichten dat deze beter zal zijn dan gisteren. Dus goed begrijpen wat er tot nu toe gebeurd is, begrijpen wat je vandaag wilt en kunt doen om zodoende morgen een beetje beter, schoner, blijer etc. te maken.

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Wanneer u hieronder uw e-mail adres achterlaat, met vermelding van uw woonplaats, zullen wij u op de hoogte houden van onder andere bijeenkomsten voor belangstellenden van Loges in uw omgeving.

Terug naar het overzicht