Le Droit Humain

Petty Stormmesand

41 jaar — HR Manager
Vrijmetselaar sinds maart 2016
INTERNATIONALE ORDE
DER GEMENGDE VRIJMETSELARIJ
NEDERLANDSE FEDERATIE
© Le Droit Humain - Nederlandse Federatie 2024

Op zoek naar verdieping en zelfontplooiing.

Persoonlijk denk ik dat er een heleboel mensen op zoek zijn naar zelfontplooiing en verdieping. Ik hoor vaak van mensen die naar zichzelf op zoek zijn en dat gaan ontdekken in Azië of in een geloof of beweging. Tot nu toe heb ik weinig mensen gezien, die dat ook gelukt is en dat ze nu weten wie ze zijn. Hoewel de reis geweldig was, komen ze vaak niet gelukkiger of vol kennis weer thuis.
Zelf ben ik nooit geïnteresseerd geweest om mij door een natte, hete jungle te worstelen op weg naar een Boeddhistische tempel in de hoop mijzelf daar te vinden en te begrijpen.
Ik ben wel op zoek naar verdieping en zelfontplooiing, ik zoek het liever wat dichter bij huis.

Gefascineerd door geschiedenis.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door geschiedenis, symbolen en rituelen. Hoewel ik zelf niet gelovig ben, kan een religieus ritueel mij enorm boeien. Ik wist wel af van het bestaan van de Vrijmetselarij, maar zoals velen onder ons, was ik niet op de hoogte van Gemengde Vrijmetselarij.
Mijn man heeft dezelfde interesses, hoewel zich dat bij hem anders uit, daarom heb ik hem wel enige keren aangespoord eens te kijken bij de mannenloge in Zaandam. Hij vond het echter niet prettig om deze ervaringen zonder mij te kunnen opdoen, terwijl we wel beiden hierbij zouden kunnen passen.

Betekenis van Vrijmetselarij ontdekt in Canterbury.

Hoewel ik niet veel over de vrijmetselarij wist, was het mij wel snel duidelijk dat Dan Brown en de Da Vinci Code er niet veel mee te maken hadden. Ik vind het een prachtig verhaal en een mooie film, maar daar blijft het ook bij. Het was wel duidelijk voor mij dat er iets aan mij trok. Enige tijd geleden waren wij in Engeland, in Canterbury, en daar stuitten wij onverwachts op een Vrijmetselaarsmuseum. Aldaar werden wij door twee heel vriendelijke mannen rondgeleid en werd ons uitgelegd dat er ook gemengde vrijmetselarij was. Terug in Nederland ben ik dat verder gaan onderzoeken en vond ik ook een loge in Zaandam. Ik schreef een mailtje  en alsof het zo had moeten zijn, er was direct de maandag erop een open dag.

Al in enkele maanden de broederschap beleefd in de Loge. 

Ik ben nog niet lang toegetreden en daarom leerling. Toch kan ik al zeggen dat de Vrijmetselarij mij nu al veel heeft gebracht. Ik heb mensen ontmoet, die ik anders wellicht nooit had leren kennen; ik heb de warmte ervaren van een broederschap, wat mij hiervoor vreemd was en deze nieuwe mensen hebben al mijn ogen geopend voor andere ideeën en inzichten, die ik ervoor nog niet had. En dit waren pas de eerste maanden.  Ik kijk daarom enorm uit naar de toekomst in de Vrijmetselarij. Ik hoop mijzelf volledig (of toch in ieder geval grotendeels) te leren kennen, mijn zwakke punten om te leren buigen naar sterke punten, mijzelf naar een hoger vlak te tillen en hierdoor mij beter in te kunnen zetten voor mijn omgeving en uiteindelijk de maatschappij.

Aan te raden voor jonge mensen.

Tenslotte zou ik willen zeggen dat ik de Vrijmetselarij aan iedereen kan aanraden, die het gevoel heeft iets te zoeken in het leven.  Misschien iets dat houvast geeft, verdieping brengt en tot zelfontplooiing leidt. Het is uiteraard wel van belang dat mensen wel geïnteresseerd zijn in ritualen en symbolen. Ik denk dat veel mensen van mijn leeftijd en ook jonger hier erg veel aan zouden kunnen hebben.
 
Ik zie nu vaak dat mensen bovenstaande gaan zoeken in andere geloven, culturen of soms schimmige opvattingen. Vaak blijven mensen daar niet bij en zoeken weer verder omdat deze ver van ons en onze cultuur, geloof en opvattingen af staan. Voor mij staat de Vrijmetselarij midden in onze cultuur, is geloof niet van belang en sluiten de opvattingen vaak veel beter aan bij wat wij hebben geleerd en in ons dagelijks leven meemaken. De Vrijmetselarij kan je leren jezelf te leren kennen en je daardoor te kunnen verbeteren. In mijn optiek leidt een beter mens, naar een betere wereld en dat is volgens mij wat iedereen op de wereld graag wil.

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Wanneer u hieronder uw e-mail adres achterlaat, met vermelding van uw woonplaats, zullen wij u op de hoogte houden van onder andere bijeenkomsten voor belangstellenden van Loges in uw omgeving.

Terug naar het overzicht