Le Droit Humain

Martijn Stormmesand

40 jaar — Business Controller
Vrijmetselaar sinds maart 2016
INTERNATIONALE ORDE
DER GEMENGDE VRIJMETSELARIJ
NEDERLANDSE FEDERATIE
© Le Droit Humain - Nederlandse Federatie 2024

Uit je 'comfort zone' stappen.

Voor mij waren de belangrijkste redenen om mij aan te melden bij de Gemengde Vrijmetselarij dat ik een nieuwe uitdaging zocht voor de geest en nieuwe inzichten wilde verkrijgen in de complexiteit van de maatschappij van vandaag. Noem het maar: uit je ‘comfort zone’ stappen. Dit appelleert ook aan de behoefte die ik heb om te werken aan mijn karakter en ontwikkeling. Ter verbetering van mijzelf en de wereld om mij heen.

Orientatie op internet en gesprekken met Vrijmetselaars.

Voor mijn aanmelding wist ik vrij weinig over de Vrijmetselarij. Ik had wel eens het één en ander op internet opgezocht. Internet vind ik echter niet een ideaal medium om meer inzicht in genootschappen te krijgen. Er is veel informatie, maar de bronnen zijn vaak niet na te gaan. Zelf heb ik mij georiënteerd door gesprekken met Loge leden.

Ik word aangetrokken door het idee van broederschap; het verbond dat je met je broeders en zusters sluit. Vanuit mijn opvoeding en liberale normen en waarden wilde ik mij alleen aansluiten bij een gemengde orde. Wat mij ook aantrekt is het leren van anderen, door gesprekken te voeren en te luisteren naar broeders en zusters die vanuit andere invalshoeken (dan je gewend bent) de maatschappij benaderen. Dit alles zie ik als een verrijking van de geest en de eigen ontwikkeling.

Aangetrokken door principe van gelijkwaardigheid in de Orde.

De Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij ‘Le Droit Humain’ vind ik zeker van deze tijd. Genootschappen, religies en de wetten van mensen zullen mijns inziens mee moeten blijven gaan met de ontwikkeling van de maatschappij. De maatschappelijke ontwikkelingen en die van Orden, Genootschappen en religies kunnen elkaar wederzijds beïnvloeden.
Daarnaast is gelijkwaardigheid van mensen  voor mij een belangrijk uitgangspunt binnen de maatschappij. Zo belangrijk dat deze eigenlijk een basisvoorwaarde is voor een samenleving. Daarmee bedoel ik dat dit basisuitgangspunt niet meer besproken hoeft te worden, of onderwerp van discussie behoeft te zijn. Dit principe van gelijkwaardigheid heeft mij ook aangetrokken tot ‘Le Droit Humain’. Binnen dat principe mag iedereen denken, geloven en handelen zoals hij of zij zou willen. Een ieder mag zijn zoals hij of zij is. Dit alles uiteraard zonder anderen daarin te hinderen en binnen de wetten van die samenleving. Over deze zaken kan men ook in vrijheid meningen uitwisselen, zonder dat dit leidt tot discriminatie of vrijheidsberoving.

Geactiveerd tot zelfontwikkeling.

Na een klein jaar ‘meedoen’ in een Loge heb ik een positieve indruk van het lidmaatschap. Ik had niet echt een duidelijke verwachting van de gang van zaken, maar hoopte wel dat mijn wens tot ‘uitdaging voor de geest en het verkrijgen van nieuwe inzichten’ zou worden vervuld. Hoewel dit als leerling nog niet helemaal vast te stellen is kan wel gesteld worden dat de vrijmetselarij mij activeert om mijzelf te ontwikkelen. Voor mij is dat met name de interactie met de broeders en zusters in het leren van elkaars benadering van de maatschappij vanuit verschillende invalshoeken. Wat ik wel wil benadrukken is dat de vrijmetselarij in mijn ervaring nogal naar binnen is gericht; naar haar leden en het broeder- en zusterschap. Het naar buiten richten van de activiteiten ter verbetering van de omgeving/maatschappij zouden van mij wel wat meer een plek mogen hebben.
 
Uiteindelijk hoop ik een gestructureerd doel te vinden voor een deel van mijn actieve leven binnen de maatschappij. Dat ik mij in nog heel veel zaken mag en kan ontwikkelen. Deze ontwikkeling verwacht ik dan op één of andere manier terug te kunnen geven aan de wereld om mij heen.

Nieuwe inzichten in nieuwe levensfase als veertiger.

Als je op zoek bent naar een nieuwe fase in je leven, je nieuwe inzichten wilt verkrijgen, nieuwe vriendschappen wilt sluiten, jezelf wilt ontwikkelen en verbeteren, aandacht voor de maatschappij en hetgeen om je heen gebeurt belangrijk vindt, DAN is de vrijmetselarij zeker de moeite waard.
 
Als je op zoek bent naar een spannende ervaring die in de lijn ligt van de verhalen en verfilmde reeksen van Dan Brown of de verhalen over de tempeliers, dan zou ik eerst eens onderzoeken of de vrijmetselarij wel bij je past.

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Wanneer u hieronder uw e-mail adres achterlaat, met vermelding van uw woonplaats, zullen wij u op de hoogte houden van onder andere bijeenkomsten voor belangstellenden van Loges in uw omgeving.

Terug naar het overzicht